Ook het vierde leerjaar kon natuurlijk niet achterblijven. We deden uiteraard onze dikke trui aan en hebben ook de verwarming uitgezet (maar dat komt wel vaker voor in het vierde).
We hebben ook les gekregen over biodiversiteit en hoe we die zouden kunnen verhogen.
Om de biodiversiteit in onze buurt te verhogen zijn we daarna ook aan de slag gegaan. We hebben met de klas zaadbommen gemaakt.
Deze zaadbommen gaan de leerlingen laten 'ontploffen' op plekjes bij hen thuis of in de buurt om zo de biodiversiteit te verhogen.
De zaadjes in onze zaadbommen zullen hopelijk uitgroeien tot mooie wilde bloemen die veel insecten aantrekken. Op deze manier dragen wij bij tot de biodiversiteit en helpen we ook een beetje om de opwarming van onze planeet een beetje tegen te gaan.
Wil je zelf ook aan de slag met zaadbommen? Volg dan het stappenplan hieronder.
Bekijk ook zeker de foto's van onze klas in actie!
benodigdheden voor een tiental zaadbommen:
8 eetlepels kleipoeder (ook bentoniet genoemd)
10 eetlepels potgrond
2 theelepels zaadjes
water
(eventueel chilipoeder maar dat hebben wij er uit gelaten)
werkwijze:
Meng de potgrond, de zaadjes, de klei en de chilipoeder (Dit is om te voorkomen dat muizen of vogels de zaadbommen zouden opeten) door elkaar in een kommetje. Voeg het water er beetje bij beetje bij. Dit kan je doen met een plantenspuit. Na ieder beetje water moet je telkens goed mengen. Wanneer je van je mengsel bolletjes kan maken ben je klaar met mengen.
Nu kan je de zaadbommen maken. Druk ze stevig aan zodat ze na het drogen niet uit elkaar vallen.
Tip: Ben je klaar met het maken van de zaadbommen, leg ze dan te drogen in een lege eierdoos. Zo blijven ze mooi heel. Bewaar de zaadbommen in het donker, maar bewaar ze niet te lang! Bewaar ze ook op een frisse plaats want anders zullen ze al in je eierdoos ontkiemen. Hoe langer je ze bewaart, hoe moeilijke het ontkiemen zal gaan.
De handen lekker vuil maken kan wel eens leuk zijn.